Sınav kaygısı; sınav öncesinde, esnasında ve sonrasında yaşanabilen korku, endişe ve rahatsızlık halidir. Bu kaygının temelinde öğrencinin sınavla ilgili aşırı endişeleri, sınava yüklediği anlamlar ve varsayımlar yatar. Peki bu kaygı durumu ile nasıl başa çıkabiliriz?
İlk yapmanız gereken şey, kendinizle ne tür bir diyalog içinde olduğunuza dikkat etmek ve bu diyalog esnasında yakaladığınız olumsuz, gerçek dışı beklenti ve yorumları değiştirmeye çalışmaktır. Kendinizle olan diyaloğunuzda, olumsuz ve kötümser düşünme biçimini yansıtan bir ifade kullanıyorsanız bunu gerçekçi ve olumlu bir cümleyle değiştirebilirsiniz.
Örneğin;
“Sınava hazır değilim”,
“Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma.”
“Nerede ve ne zaman kullanacağım ki?”
“Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var?”
“Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz”
“Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki!”
“Ben zaten bu konuları anlamıyorum”
“Biliyorum, bu sınavda başarılı olamayacağım”
“Sınav kötü geçecek”
“Çok fazla konu var, hangi birine hazırlanayım?”
gibi cümleleri,
“Yapmam gereken nedir?”
“Yapabildiğimin en iyisini yapabilirim!”
“Olabilecek en kötü şey ne?”
“Yeterli zamanımın olmadığı doğru, ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim?
“Tüm kaynakları çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim, hiç olmazsa bu bölümlerden puan kazanırım”
“Başarırsam hayatımın önemli bir dönüm noktasını aşacağım. Başarısız olmam tembel ve beceriksiz olduğumu göstermez. Daha fazla çalışmam gerektiği anlamına gelir.”
“Zamanı kendi yararıma kullanmak benim elimde!”
cümleleri ile değiştirmelisiniz.
“Olumlu düşünmek” derken, yapacağınız şey, gerçek dışı, kötümser ve karamsar düşüncelerinizi gerçek dışı bir iyimserliğe dönüştürmek değil, yalnızca gerçekçi düşünmektir.
Eğer kendi zihninizin ürettiği bu olumsuz düşüncelerin esiri olmaktan kurtulursanız, kaygınızın da adım adım kaybolduğunu rahatlıkla gözlemleyeceksiniz.
Sınavları bir kişilik problemi haline getirmeyin; sınavlar yalnızca bilgi seviyenizi ölçer, kim olduğunuzu ve ne kadar yetenekli olduğunuzu değil. Sınav hazırlık süreci nasıl geçerse geçsin tek ve çok değerli olduğunuzu asla unutmamanız dileğiyle… Başarı sizinle olsun.